texture-left Created with Sketch.
Mountain view

2019-07-14  |  Nyhet

Vill du skapa en föreställning för Gävle inom ramen för projektet Cirkus 2020?

 

Vi söker professionella cirkus- eller varietéartister som önskar bo och arbeta i Gävle under en period sommaren 2020 för att skapa en föreställning som spelas i kommunen under hösten 2020.

Cirkuskonsten har en lång historia i Gävle och är fortfarande en aktiv konstform som engagerar alla åldrar och samhällsklasser. Historiskt har Gävle haft en anrik cirkusutbildning på Vasaskolan under flera år. I Furuvik drevs länge den välkända cirkusgruppen Furuviksbarnen, som uppträdde i en cirkusbyggnad på nöjesanläggningen Furuvik. Kulturskolan i Gävle kommun har idag cirkusverksamhet med ca 150 elever som tränar varje vecka samt utåtriktad verksamhet med kurser i stadsdelarna, lovläger och uppvisningar vid arrangemang i Gävle. Nyligen byggdes lekparken Cirkusparken centralt i staden. Cirkusgatan i Gävle är ett återkommande välbesökt arrangemang som äger rum under Gävles kulturnatt (Å-draget). Samtidscirkusen är väletablerad med regelbundna gästspel på Gävle teater. Inköp av cirkusföreställningar och produktioner med inslag av cirkus görs inom Kulturtrappan, vilket är kommunens kulturgaranti för skolorna. Med satsningen Cirkus 2020 vill vi lyfta, tillgängliggöra och synliggöra cirkuskonsten och Gävle som cirkusstad i en historisk och visionär kontext.
Vi söker nu dig som önskar arbeta tillsammans med kultursamordnarna i kommunen för att skapa en föreställning. Vi vänder oss till dig som kanske redan har en idé som du vill vidareutveckla eller har en tanke kring något som du vill skapa helt från grunden. Vi vill att du är väl förankrad i cirkusvärlden och att du har en förmåga att arbeta med olika typer av människor och möten i den skapande processen. Du bör vilja arbeta öppet och transparent under processen samt vara beredd på att föra dialog samt genomföra pedagogiska inslag såsom workshops och liknande både under repetitioner och föreställningsperiod.

Vilka kan söka?

Cirkus 2020 vänder sig till dig som har vilja, kunskap eller erfarenhet av att jobba med och för barn och unga. Du har professionell erfarenhet av att arbeta med cirkus samt möjlighet att vara verksam under en period i Gävle kommun. Det går bra att söka som grupp eller enskild artist.
Din formella uppdragsgivare är Gävle kommun. Du kommer överens med kommunens projektledare om hur residenset ska se ut utifrån de ekonomiska förutsättningarna, innan avtal skrivs.

Vi vill att du presenterar en idé om hur just du önskar att arbeta i Gävle kommun som plats. Beskriv hur du kommer att lägga upp arbetet.
Vilka målgrupper är du främst intresserad av?
Hur tänker du att cirkusen kan bli synlig i Gävle?

Vad tror du är viktigt för att allt ska fungera bra och göra avtryck?
Vad har du för erfarenhet med att arbeta med inkludering och skapa mötesplatser?

Skriv max 1 A4 sida och maila till oss, med referenser samt CV senast 1 september 2019. Tidperiod för residenset: repetitioner sommar 2020 och spelperiod höst 2020 Ersättning: Ja, efter överenskommelse
Kontakt: kalle.wedin@gavle.se

Vi ser fram emot din ansökan!

Se även

2020.05.26

FEDEC: An evolving map of our sector under COVID-19

2020.05.14

Region Skåne utlyser tillfälligt expresstöd för kulturlivet i Skåne

Ta del av senaste nytt inom branschen

Nyhetsbrev