Skip to content
Malmö

Cirkus Saga

Cirkus Saga har funnits i fjorton år i Malmö och gör föreställningar främst för barn, men även för vuxna. 

Med humor, slapstick, poesi och mycket action skapar vi ovanliga föreställningar där vi med absurda inslag och surrealistiska karaktärer försöker förvåna publiken och väcka intressanta tankar och funderingar. Livsfarliga akrobatiska trix, jonglering och eldsprutande fakirer varvas med poesi, stämningsfulla balansakter och komik vilket  gör att våra föreställningar har något som passar för alla.

Det var vi i Cirkus Saga som tillsammans med LUR och Faela startade (och fortfarande driver) scenkonst kollektivet Karavan i Malmö för 10 år sedan. 

Konstnärlig idé

Varje handling vi utför påverkar samhället och de vi har omkring oss. Att stå på scen är ett stort ansvar och vi vill förvalta det väl. Med subtila budskap, klurigheter och skratt vill vi få publiken att tänka efter och se att allt inte behöver vara som man först trodde och med nycirkus som skapande kraft inspirerar vi till lek i vardagen.

I våra föreställningar blandar vi nycirkus med fysisk teater och vi jobbar alltid för att kostym och scenografi ska förstärka stämningen och skapa en helhet med karaktärer och handling. I våra föreställningar försöker vi ofta väva in trix och cirkus i handlingen så att den inte känns påklistrad. Vi vill inte att det ska kännas som att vi spelar teater för att sedan ta paus för ett cirkusnummer innan berättelsen kommer igång igen utan istället få ett flow där trixen känns sammanvävda med handlingen och att cirkusen har ett syfte mer än att bara imponera.

Cirkus Saga har medverkat i och varit konstnärliga ledare för 16 produktioner (6 av dem med Karavan, 1 med Le jazz hots och 1 med Clowner utan gränser). Vi har fått kulturstöd av Malmö stad, Region Skåne, Kulturrådet och Postkodstiftelsen eller Clowner utan gränser. Kolla in vår hemsida för mer info om oss och våra föreställningar:  www.cirkussaga.com  

Skapande skola och workshops

Vi jobbar ofta mot en barnpublik och vill gärna att de ska känna att de deltar därför brukar vi kombinera en föreställning med att barnen får prova på cirkus efteråt. På så sätt överbrygger vi barriären som finns mellan oss som står på scenen och dem. Publiken är viktig för oss och vi vill inte att de bara ska konsumera kultur, utan också utöva kultur. Med utgångspunkt i varje individs unika förutsättningar finns det något för alla, vi jobbar för att stärka dem i deras självkänsla och låter dem utvecklas i sin egen takt. Med alternativa inlärningssätt får de en lekfull inställning till att lära sig något nytt, våga prova, misslyckas och prova igen.