Karavan

Karavan är plattformen för samtida cirkus i södra Sverige. Vi arbetar framförallt med samtida cirkus och med musik.

Karavan vill vara en del i att våra kulturområden utvecklas, sprids och lever. Karavan fyller ett tomrum, med en kultur som inte syns så mycket i Skåne men som snabbt växer fram. 

För att vårt konstområde ska leva och utvecklas så krävs det att en rad punkter är uppfyllda. 

– Det behövs olika typer av scener där professionella artister kan synas, där en bred publik känner sig välkommen.
– Det behövs professionella artister som har möjlighet både att träna och att få vidareutbildning så att de kan utvecklas som artister.
– Det behövs ett inflöde av nya artister och för att få det krävs att intresset väcks tidigt, att det finns träningsmöjligheter för barn och unga.
– Det behövs att artister kan få hjälp att bygga nätverk, både internt sinsemellan och ut i andra konstnärliga nätverk.

Karavan har under sina tio år lyckats få alla dessa pusselbitar på plats. Vår verksamhet är därför essentiell i målet att kulturområdet kring cirkus, varieté och gatuperformance ska kunna leva och växa i södra Sverige. 

Det vi gör har haft och har ett viktigt kulturellt värde för regionen eftersom vi är den samlande plattformen för professionella cirkusartister och andra fysiskt utövande konstnärer i Skåne. Karavan är platsen där vi kan knyta band, träna, utvecklas, inspireras och göra föreställningar ihop. Detta främjar kvalitet samt konstnärlig förnyelse inom fältet. 

För att bredda utbud och målgrupp samt öppna dörrar mellan konstformer tar vi in gästspel inom andra områden såsom teater, musik och dans, med ett fokus på nyskapande uttrycksformer och samhällsengagemang. Scenkonst och arrangemang som kan ha svårt att få plats på andra etablerade scener.

Cirkus Saga

Cirkus Saga har funnits i fjorton år i Malmö och gör föreställningar främst för barn, men även för vuxna. 

Med humor, slapstick, poesi och mycket action skapar vi ovanliga föreställningar där vi med absurda inslag och surrealistiska karaktärer försöker förvåna publiken och väcka intressanta tankar och funderingar. Livsfarliga akrobatiska trix, jonglering och eldsprutande fakirer varvas med poesi, stämningsfulla balansakter och komik vilket  gör att våra föreställningar har något som passar för alla.

Det var vi i Cirkus Saga som tillsammans med LUR och Faela startade (och fortfarande driver) scenkonst kollektivet Karavan i Malmö för 10 år sedan. 

Konstnärlig idé

Varje handling vi utför påverkar samhället och de vi har omkring oss. Att stå på scen är ett stort ansvar och vi vill förvalta det väl. Med subtila budskap, klurigheter och skratt vill vi få publiken att tänka efter och se att allt inte behöver vara som man först trodde och med nycirkus som skapande kraft inspirerar vi till lek i vardagen.

I våra föreställningar blandar vi nycirkus med fysisk teater och vi jobbar alltid för att kostym och scenografi ska förstärka stämningen och skapa en helhet med karaktärer och handling. I våra föreställningar försöker vi ofta väva in trix och cirkus i handlingen så att den inte känns påklistrad. Vi vill inte att det ska kännas som att vi spelar teater för att sedan ta paus för ett cirkusnummer innan berättelsen kommer igång igen utan istället få ett flow där trixen känns sammanvävda med handlingen och att cirkusen har ett syfte mer än att bara imponera.

Cirkus Saga har medverkat i och varit konstnärliga ledare för 16 produktioner (6 av dem med Karavan, 1 med Le jazz hots och 1 med Clowner utan gränser). Vi har fått kulturstöd av Malmö stad, Region Skåne, Kulturrådet och Postkodstiftelsen eller Clowner utan gränser. Kolla in vår hemsida för mer info om oss och våra föreställningar:  www.cirkussaga.com  

Skapande skola och workshops

Vi jobbar ofta mot en barnpublik och vill gärna att de ska känna att de deltar därför brukar vi kombinera en föreställning med att barnen får prova på cirkus efteråt. På så sätt överbrygger vi barriären som finns mellan oss som står på scenen och dem. Publiken är viktig för oss och vi vill inte att de bara ska konsumera kultur, utan också utöva kultur. Med utgångspunkt i varje individs unika förutsättningar finns det något för alla, vi jobbar för att stärka dem i deras självkänsla och låter dem utvecklas i sin egen takt. Med alternativa inlärningssätt får de en lekfull inställning till att lära sig något nytt, våga prova, misslyckas och prova igen. 

Kollektiv Knaster

manegen

Kollektiv Knaster is a performance group with a wide artistic background who are working physically, visually, and musically. By contemporary circus, physical theatre, dance, live music and aerial acrobatics they create shows that are poetic, humorous and thoughtful. Their work are collective creations which inspires and allows them to constantly learn and develop in different fields of performing arts. By mixing disciplines they tend to question and reflect on the shape of performing arts and explore new tools, techniques and expressions on stage.

The group is based in Malmö, Copenhagen and Berlin. They play mostly in Sweden and Germany, but have also been around in Denmark, Holland, Austria, France and Nepal. 

They play various kinds of performances, from singel acts to full lengths shows and site-specific. For questions and more info about the different shows and performances visit their homepage or contact them!

Cirkus Brazil Jack

manegen

Den Rhodinska familjens cirkushistoria sträcker sig tillbaka till år 1899 då 28-årige Carl Rhodin (1871-1952), känd som Brazil Jack, startade cirkusen som ännu bär hans namn. Under 2019 firar Cirkus Brazil Jack 120 år! Förutom att tillbringa vintrarna i den internationella cirkussfären som konstnärlig ledare, regissör och teknisk ansvarig, ritar direktör Trolle 3 Rhodin nu med säker hand ut strategin för hur han ska leda familjens egna cirkus in i en framtid som just nu ser väldigt osäker ut. 

En viktig fråga är hur man ska möta publikens högljudda krav på en djurfri cirkus utan att tappa förtroendet från den gamla trogna publiken. Cirkuskonsten har sannerligen en spännande och turbulent tid framför sig. Många anrika företag har tvingats slå igen men Cirkus Brazil Jack har genom seklerna alltid anpassat sig efter publikens önskan och kommer att så göra även framledes.

För turnéplan 2019 se här.