Anna Aro

Anna Aro circus artist pole

Anna är en cirkusartist, dansare och performanceartist med finska och svenska rötter. Hon har specialiserat sig med cirkusdisciplinen kinesisk påle och använder även handstående och dansakrobatik i sitt skapande.

“Jag utforskar olika rörelser och uttryck på konventionella och okonventionella scener. Kontraster och absurditet kombineras med mystik och dynamik, och tillsammans med cirkus, ljud och sång strävar jag efter att tänja på normaliteten och finna nya ingångar till performance.”

Hon har arbetat som artist runt om i världen, och hon har även organiserat de platsspecifika föreställningarna ”Cirkusvandring i Alby” samt ”Gården”.

Anna is a circus artist, dancer and a performance artist with roots from Sweden and Finland. She specialized with the circus discipline chinese pole and also uses handstands and dance acrobatics in her performances.

”I explore different movements and expressions on conventional and unconventional stages. Contrasts and absurdity are combined with mysticism and dynamics, and together with circus, sound and song I strive to push normality and find new ways into performing arts.”

She has worked as an artist around the globe and she organized the site-specific performances “Cirkusvandring i Alby” and “Gården”.

Fonomonik

Fonomonik

Fonomonik arbetar tvärkonstnärligt med fokus på performativa verk och installationer. Vårt mål är att skapa rum där det audiella och det visuella möts i harmoni med naturen och arkitekturen runt omkring oss. Fonomonik grundades av ljud och musikproducenten Alexander Eldefors 2013 och sedan 2018 har cirkusartisten Linn Holm varit med och drivit en del av verksamheten med mer inriktning på konst och performativa verk. Stor del av vårt arbete är “site-specific”. Vi inspireras av att arbeta undersökande och experimenterande med andra artister inom olika konstfält under den kreativa processen. Vi producerar föreställningar och installationer för olika målgrupper. Se vår hemsida för mer information om aktuella projekt och produktioner.

Facebook Fonomonik

Kontaktperson: Linn Holm

Emma Hörnell

Emma Hörnell, foto Einar Kling-Odencrants

Emma Hörnell är en Stockholmsbaserad artist som specialiserar sig inom experimentell rockringsjonglering. Hon älskar att undersöka olika sätt att presentera rockring för en publik, ibland på ett lugnt och meditativt sätt och andra gånger med massa humor. Hennes arbete med rockring är brett och banbrytande vilket har lett till att hon fått resa jorden runt för att uppträda och undervisa. 

Discipliner:
Hula hoop
Jonglering

Emma Hörnell is a Stockholm based artist specialized in experimental hoop juggling. She loves exploring different ways of presenting hula hoop to the audience, sometimes in a tranquil and meditative way and other times with a lot of humor. Her work with hula hoops is extensive and pioneering which has resulted in her being able to travel the world performing and teaching.

Disciplines:
Hula hoop
Juggling

Foto: Einar Kling-Odencrants

Manda Rydman

Manda är en svensk cirkusartist som är specialiserad på flygring, flygrep, handbalansering och kontortion. Vid 17 års ålder fick hon sitt första kontrakt som flygakrobat i jazzoperan Porgy & Bess och sedan dess fortsatte hon att uppträda i cirkusproduktioner, konstsamarbeten och kommersiella evenemang runt om i världen.

Hon kombinerade sin flygakrobatkarriär med att utveckla en andra disciplin: handbalansering, som hon gick lärde sig både på State Circus School i Kiev och Codarts Dance University i Rotterdam.

Tidigare arbeten inkluderar uppträdanden i shower som ”Limits” på turné med Cirkus Cirkör, ”Versus” på Chamaleon Theatre i Berlin, ”ID” på turné med Cirque Eloize, ”Wear it like a crown” på turné med Cirkus Cirkör, ”Cyclope” i Schweiz, ”Gynoïdes Project” av Cirkus Perspektiv, ”Maskarade” vid Royal Opera i Köpenhamn och ”Canal Circus” i Japan.

Agent Franke

Patricia Franke driver agenturen AGENT FRANKE med fokus på att representera innovativa, kreativa artister av högsta kvalitet, liksom kommersiella fotografer samt konstnärligt inriktade fotografer. Agenturen säljer och arrangerar delvis uppdrag för fotografer, men även med syfte att producera scenkonst inom områdena samtida cirkus och fysisk teater.

”Rätt föreställning, på rätt plats, vid rätt tillfälle!“

Agent Franke representerar just nu:

M.P.A.C. – Mighty Performing Arts Collective www.mightypac.org

HAIRY TALES – Feminist Punk Circus

M.P.A.C. arbetar även just nu med sin kommande föreställning – om bröst. –

”Bara bara bröst” som deltar på Cirkus Mania festival i februari i Stockholm.

Premiär hösten 2020. https://cirkusmania.se/program2020/bara-bara-brost/

Face First

Kompani Face First, foto: Sofia Kallner

Det nystartade kompaniet Face First har urpremiär på sin föreställning OUTLINES på Södra Teatern den 8e februari.

Kompaniet består utav fem cirkusartister, en musiker och en ljusdesigner. Boka biljetter till OUTLINES på: https://sodrateatern.com/outlines/

Karoline Aamås

Hej! Jag heter Karoline Aamås. Jag är en norsk repartist och hair-hanger, baserad i Alby. Jag är utbildad på DOCH i Stockholm och AFUK i Köpenhamn. Jag är en del av ett arbetskollektiv som heter ENT-management.

Du kan se mig uppträda i föreställningarna ”Knekke Greine”, ”Plast”, ”Draumefangaren” (med kompaniet Frikar), eller i vår nya föreställning ”Nesa i Jorda” som har premiär i Stockholm i april 2020.

Besök gärna min hemsida, och även ENT’s hemsida:

http://entmanagement.se/

Aaron Hakala

Mitt namn är Aaron Hakala och allt du behöver veta om mig är att jag älskar akrobatik och nej, jag har ingen bakgrund av gymnastik … I själva verket är min bakgrund ishockey.

Vilket är ganska konstigt?

Men det spelar ingen roll! För allt du behöver veta är att jag älskar akrobatik.

Jag gör det när du arbetar, jag gör det när du äter, jag gör det när du sover, jag gör det när du tror att jag inte gör det, jag är helt enkelt beroende av det ..

Jag gör det faktiskt just nu när du läser den här tråkiga texten, som jag skrev medan jag gjorde akrobatik.

Hege Eriksdatter Østefjells

Hege kommer från Norges södra kust och har inom cirkus specialiserat sig på rep, dubbelrep och tyg.

Vid 17 års ålder flyttade hon till Sverige för att gå Cirkusgymnasiet i Gävle. Därifrån bar det vidare till London. Här bodde hon i många år medan hon utvecklade sin teknik och tog sin bachelor vid The National Center for Circus Arts. För att utveckla sig vidare flyttade Hege till Bryssel där hon tog lektioner i rörelseskvalité och uttryck. Det var också här som hennes nyfikenhet till att utforska material började.

Det var med materialen is, rep, plast och plastslangar som hon utvecklade sitt arbete på mastern i Samtida Cirkuspraktiker vid DOCH i Stockholm. Nu bor hon i Stockholm där hon jobbar med flera olika föreställningar i gruppen ENT-management. Bland annat kan man se henne i föreställningarna Plast och Knekke Greine.

Tidigare och pågående arbeten inkluderar föreställningen Rime med Square Peg Company, Bastard och Red Fever Tree med Cirkus Xanti, öppningsceremonien vid OS 2012 i London, uppträdande som del av den 6:e kongressen för avskaffandet av dödsstraff vid Oslo Operahus, turné med Sondre Justad, Einawood Mercury X-mas Show och många fler.

Sianna Bruce

Född i Skottland, och därefter har Sianna tränat professionellt inom dans med början på ”the Scottish School of Contemporary Dance” för att få en ”Bachelors Arts Degree in Performing Arts” från Liverpool Institute for Performing Arts.

Hon började uppträda för olika Luftdanskompanier i Storbritannien och Irland så fort hon tagit sin examen 2013 och har därför en eklektisk variation av kompetenser inom cirkus och dans.

Kompani ENT

manegen

ENT är ett norsk-svenskt kompani som gör föreställningar med utgångspunkt i etiska förhållningssätt till natur och gemenskap. ENT utforskar enkelhet och cirkuskonstens möjligheter och gränser.

Medlemmar i Cirkuscentrum : Love Kjellsson, Karoline Aamås & Hege Eriksdatter Østefjells

Dockteater Amusé

Dockteater Amusé är ett av världens minsta teatersällskap, några av artisterna är så små att de ryms i en liten resväska! Vi spelar för de allra minsta barnen upp till mellanstadiet. Konstnärlig ledare är Ellinor Werner Nordlund utbildad i mim, clown och dockspel. Våra föreställningar tar upp stora frågor i ett litet format, med mycket värme och humor. Vi arbetar med nyskrivet material och ett tidlöst tilltal.

Dockteater Amusé kan spela både ute och inne.

Mingel och kalas ingår också i våra uppdrag.

Vi gör om bibliotek, konsthallar, sjukhus och förskolor till en magisk plats för teater.

Vi ger också workshops i skuggspel, dockspel, marionettillverkning och drama. Ellinor har lång erfarenhet av arbete med barn och ungdomar i alla åldrar, bland annat för Skapande skola.

Alita Creeps

Alita Creeps handlar om känslor. Ingenting är riktigt bestämt innan hon går upp på scenen. Unika föreställningar som baseras på interaktion med publiken. Med en verklig flowinspirerad typ av föreställning så är ingenting överraskande utan allt är välkommet. Alita upphör aldrig att förvåna.

Hon skapar eller sätter ihop alla sina scenkläder och make-up skräddarsytt inför varje show.

Under år 2019, med endast 3 år in i hennes karriär, vann kvinnan bakom Alita Creeps, Nina Heldenius ”Swedish National Championships in Aerial Hoop, professional category”. 

Benjamin Erdtman

Halloj, hej!

I grund och botten är jag jonglör. På senare år har jag fått förkärlek till varieté med interaktion med publiken. Har bland annat under mina föreställningar lyckats klättra upp på över 100 främlingars axlar! 

Regina Baumann

manegen

Regina är en luftakrobat från Sverige. Hon tog sin examen från DOCH – Dans och cirkushögskolan 2010 och har sedan dess arbetat runt om i världen för kompanier som bl.a. Cirque du Soleil, Dragone, Cavalia, Cirkus Cirkör med många fler. Det sista året har hon kombinerat cirkus med skådespeleri när hon har medverkat i en barnteaterföreställning ”Ensam & Esmeralda” och i våras arbetade hon på den Kungliga Operan i Stockholm med ”Dracula”.

Hon älskar att cirkusen tar henne till så många olika världar, båda genom resandet och också hur det ger möjligheten att arbeta med olika slags konstformer. 

Foto: Patricio Soto

Klara Mossberg

manegen

Klara Mossberg är lindansare och luftakrobat och har sedan 2011 arbetat runt om i Europa. Hennes erfarenhet som cirkusartist spänner från musikal och opera till internationella, samtida cirkuskompanier och konstprojekt. Hon är utbildad i Frankrike och Sverige med en Kandidatexamen i Cirkus från Stockholms Konstnärliga Högskola (SKH). Hon har även studerat Biomekanik och Motorkontroll på Master programmet vid GIH. 
Klara har drivit flertalet egna projekt, och experimenterat med cirkusgenren inom det filmade mediet, i platsspecifika pop-ups och i taktil föreställningsform för barn och unga. Hon var också medskapare till cirkuskompaniet Chipmunk Forge.
2016 till 2020 var hon med i ensemblen i Mamma Mia! The party – Stockholm och hon har medverkat i flertalet produktioner med Cirkus Cirkör så väl som att turnerat med NoFit State Circus och Circo Aereo.
Hennes eget arbete kretsar kring att utveckla och vidga rörelsetekniken och vokabulären på spänd lina, att relatera cirkuskroppen till arkitektoniska förhållanden samt att kontextualisera cirkuskompetensen utanför scenrummet.
_____________

Klara Mossberg is a tight wire artist and aerial acrobat based in Sweden. She is educated in France and has a Bachelor in circus from DOCH, today – Stockholm Univeristy of the Art, (SKH). She has also studied bio mechanics and motor control at master level at GIH Stockholm.
Klara has performed all over Europe and is used to generate new material and challenge and adapt her circus technique to different genres and art forms. Her professional experience as a circus artist spans from musicals and operas to international contemporary circus companies and experimental art projects.
She was for many years part of the cast at Mamma Mia! The party in Stockholm and she has done several productions with Cirkus Cirkör as well as toured with companies such as NoFit State Circus and Circo Aereo. Her own research is based around developing and widening the movement technnique and vocabulary of tight wire and setting the circus body in relation to architectural space.

Foto: Mats Bäcker

Klara Sköldulf Philipp

manegen

Klara Sköldulf Philipp är en mångfacetterad cirkusartist från Stockholm med fokus på balans. Hon växte upp inom den moderna cirkusen. specialiserade sig tidigt inom lindans, hittade platsspecifik performancekonst och visuell konst och jobbar genom att skapa starka poetiska universum kring hennes lindans.

Klara Sköldulf Philipps discipliner är lindans, balans och parakrobatik. 

Florence Huet

manegen

Florence is a hoop juggler, exploring objects and movement since 2007. 

Nourished by a classical dance upbringing and a curiosity for movement and objects, she approached juggling with a nonconventional prop and pushed the existing research with hoops.

She designs shapes in the air and on the floor with circles, reveals spaces that her body can explore and play with.

Taught by a variety of jugglers such as Yuriy Pozdniakov, Johan Swartvagher, Sakari Männistö, Jeanne Mordoj, Jean-Daniel Fricker, Guillaume Martinet, Martin Schwietzke, Florence’s juggling is eclectic and unique. 

She collaborated with various companies and artists such as Collectif Protocole, Compagnie ARMO Jerome Thomas, Hidden Circus, Wes Peden, and has toured her solo work over a dozen countries in 3 continents.

Florence takes inspiration in cotton candy and icebergs when her hoops get tired. 

Below Zero

manegen

Below Zero började som en fysisk manifestation av ett behov av något annorlunda på den skandinaviska cirkusscenen. Hösten 2018 så hade kompaniet gått från vaga idéer till tre uppstartade produktioner – numera fyra. Kompaniets namn är inspirerat av en cirkusartists förmåga att upplevas nästan viktlös i sin konstform, flygande nästan som snöflingor så kan tiden kännas fastfrusen och vikt icke-existerande.
Man kan inte förneka att kompaniet är Skandinaviskt och att namnet också refererar till det faktum att nästan sju månader om året så är temperaturen bokstavligen ”Below Zero”. 

Det kalla klimatet formar kompaniets artistiska uttryck och skapandet av värme och mänsklig kontakt är på många sätt det som karaktäriserar Below Zero. Även om kompaniet är baserat i Stockholm så arbetar dom globalt och gör sitt bästa för att hitta egna vägar för att få kulturen till alla länders landsbygd, då mycket kultur har en tendens att bara nå storstäderna. Below Zero vill vara närvarande på båda platserna. 

Välkommen till någonting annorlunda.

Axel & Sara

manegen

Axel Ahl och Sara Runsten är en ’hand to hand duo’ som sammanför sina personliga artistiska visioner för att skapa intima och imponerande akter med spektakulär cirkus.

Fotograf: Einar Kling-Odencrants

https://vimeo.com/221484269